fbpx

מועדים אזרחיים

  • נושאים

  • סוגה

האם ניתן להגיע להסכמות בין האוכלוסיות והדעות השונות בחברה, עם אתגר החיים המשותפים ובנוסף עם השאיפה להגיע יחד לחזון משותף למדינת ישראל? בעקבות מושג ה’הקהל’ ננסה להציע מחשבה מחודשת ביחס לאתגרי החברה בישראל….
בשיעור היום נכיר ובעיקר נרגיש יותר לעומק את הסיפור המופלא של עליית יהודי אתיופיה. נתן מקום וכבוד וננסה לחוש הזדהות עם החלום שלהם לגאולה, לחזרה לארץ ישראל ולירושלים . נכיר את המחיר הכבד שהם שילמו כדי להגשים את החלום לשוב הביתה….
מי שנולד למציאות בה מדינת ישראל היא עובדה, ללא סימני שאלה, יתקשה אולי להבין את עומק הברכה והשמחה שבעצם קיומה. הנטייה הטבעית לקטר, לראות את הפגמים, להתלונן, ולהדגיש את החוסרים, מאפילה על ראיית הטוב ועל היכולת להתפעל מהישגי המדינה….
במשך שנים רבות הכנסת התארחה במקומות זמניים עד שעברה למשכן הקבע שלה בגבעת רם בירושלים. אז מהי “הכנסת” ומה אנחנו יכולים ללמוד ממנה על הזהות שלנו במדינת ישראל? בואו נצא יחד למסע לכבוד ט”ו בשבט, יום הולדתה של הכנסת….
בשיעור זה ננסה לברר מכיוון אחר את הדיון בסוגיה זו ולפתח תודעה דתית העולה מתוך מקורות ישראל באשר לשאלות של: ריסון צרכני, קיימות נכונה, מוסר אנושי ואחריות, ובעיקר מהו מקומו ותפקידו הראוי של האדם בבריאה? …
במערך שיעור זה נדון במשמעותם ובחשיבותו של דגל מדינת ישראל לכל אחד מאתנו כאזרח במדינה ובאופן שבו סמלים מייצגים חוויות, עקרונות וערכים. נברר את הנטייה האנושית להשתמש בסמלים משותפים כגורם מלכד או מפלג, ונתייחס גם לסכנה שבשימוש זה….
הפעילות המוצעת מבוססת על הצעתה של בת ציון שומן ועל יצירתו של דב אברמסון ‘קו 70’. תודתנו נתונה לשניהם עבור האישור להשתמש בחומרים אותם ייצרו. בת ציון חיברה את הפעילות עבור סטודנטים שהינם עולים חדשים ולומדים במכינה קדם אקדמית. …
הקריקטורה של חבית הנפץ שאייר מישל קישקה מתכתבת היטב עם המדרש אודות ירושלים הבוערת ערב חורבן הבית השני, החיבור בין השניים הובא לידיעתנו על ידי שי צ’רקה ואנו הפכנו זאת לפעילות המוצגת לפניכם. …
לקראת יום הזיכרון לראש הממשלה, יצחק רבין, מתאפיין חלק לא מבוטל מן הדיון הציבורי באשמה: מי אמר למי על מי ומדוע. אנו מציעים להתבונן ביום הקשה הזה באמצעות האחריות, ולברר כיצד ניתן לנהל שיח אחראי גם בנוגע לנושא הכאוב של רצח ראש הממשלה…
בשיעור זה נדון בנושאים הבאים: מדוע לטקסים מעמד חשוב בחייו של היחיד ושל הקהילה? מהם אופני הזיכרון לציון יום השואה? ואיך טקס יום השואה צריך להיראות? נוסח הטקסט על גבי מצבות הנופלים, נוסח אישי או קולקטיבי?…
השיעור מבוסס על ההבדל בין תפיסת היהדות כלאום (או כתרבות/אתניות), תפיסה שמקורה בתנועה הציונית החילונית, ובין תפיסת היהדות כדת, תפיסה מסורתית המטמיעה את הרעיונות הלאומיים או האתניים לתוך עולם התוכן הדתי….
חוק יסוד: ‘ישראל- מדינת הלאום של העם היהודי’ מבוסס על לשון הכרזת העצמאות הנתונה בקונצנזוס עמוק בחברה הישראלית. לצד זאת, עורר החוק ויכוח ציבורי נוקב. בשיעור נברר כיוונים שונים על מנת להסביר את הפער בין היחס למגילה והיחס לחוק היסוד….
בשיעור זה ננסה לבחון האם מה שנראה לעיננו כמחלוקת יכול להתפרש באופן נוסף. שיעור זה מבוסס על מקורות מדברי הרב, וכן על חוברת “המוסר במבחן התורה” בהוצאת עמותת יסודות ועל שיעורו של הרב תמיר גרנות “הרב קוק – בין התבדלות לחברותיות” המופי…
” עוד לא גיליתי איך תוביל אותי הדרך ולאן אני הולך” – כתבה נעמי שמר בשירה ‘עוד לא אהבתי די’. יחד, ננסה להבין מהם האתגרים העומדים לפנינו ולאן מובילה אותנו הדרך המשותפת ל70 השנים הבאות של מדינת ישראל….
האם שימוש בזכר השואה לגיטימי או פסול בכל הקשר ומכל כיוון או רק כאשר הוא נעשה על ידי גופים מסוימים ומייצג עמדות מסוימות? מתי קל לנו לקבל אותו ומתי הוא ירגיז אותנו במיוחד ולמה? מה הם גבולות השימוש בזכר השואה?…
החברה הישראלית מורכבת מאוכלוסיות מגוונות ולהן תפיסות עולם ומטרות שונות. רצח רבין הינו תזכורת חיה לכך שאין לקחת את החיים המשותפים שלנו כאן כמובנים מאליהם. לכל דור אתגרים משלו לצד האחריות להמשיך שותפות זו יחד. …
דילוג לתוכן